Nytt om coronaviruset och resor

Paketresor

Konsumentombudsmannen I Finland har uttalat sig om researrangörernas ansvar. Lagstiftningen kan inte förbigås ens under dessa exeptionella förhållanden. Konsumenterna har rätt att avboka sina paketresor utan kostnader åtminstone fram till den 13 april 2020. Återbetalningen ska ske inom 14 dagar, men fördröjningar är förståeliga. Man kan också ta emot en voucher, som ska gälla en paketresa, vara i kraft minst ett år och omfattas av säkerheter. Det betyder att om företaget hamnar i betalningssvårigheter så kan konsumenten också få tillbaka pengarna för vouchern.

Mera info här: 

https://www.kkv.fi/sv/aktuellt/nyheter/2020/27.2.2020-coronaviruset-info-om-konsumentskyddet-for-resenarer/#paketresa

Flygresor

Flygresor omfattas inte av samma regelverk som paketresor. Har man bokat sitt flyg själv är situationen denna:

Avbokar själv 

Möjligheterna att avboka flyg beror på flygbolagets biljettvillkor, flygbolagets vilja att vara flexibel, situationen i det gällande reseområdet, myndigheternas åtgärder och tidpunkten för flygningarna. Största delen av de nuvarande förmånliga flygbiljetterna kan inte avbokas eller ombokas utan kostnader.

Flygbolaget avbokar (inom EU)

Konsumenten har rätt att välja mellan att få pengarna för biljetten tillbaka eller en ombokning till slutdestinationen så snart som möjligt eller en ombokning till en annan tidpunkt som är lämplig för resenären, om det finns platser tillgängliga. 

Samma rättigheter gäller även flygningar som avgår från länder utanför EU, om flygningen skulle ha skötts av ett flygbolag från ett EU-land.

Mera info här:

https://www.kkv.fi/sv/aktuellt/nyheter/2020/27.2.2020-coronaviruset-info-om-konsumentskyddet-for-resenarer/#flyg

Inkvartering

Ett hotell bokat på egen hand kan avbokas om hotellets avbokningsvillkor tillåter det. Konsumenten kan kräva tillbaka sina pengar om hotellet inte alls kan erbjuda service enligt överenskommelse, till exempel på grund av att hotellet självt eller hela det område där det ligger har placerats i karantän eller att området är i nödläge eller är belagt med reseförbud.

 

Följ med information som ges här:

https://www.kkv.fi/sv/aktuellt/nyheter/2020/27.2.2020-coronaviruset-info-om-konsumentskyddet-for-resenarer/